Informeren

We maken je wegwijs in de informatie die je zoekt over handicap. In onze publicaties illustreren en duiden we bepaalde aspecten van leven met een handicap in een begrijpbare taal.

Documentatiediensten


Ben je op zoek naar informatie over doofheid, ADHD, autisme of handicap in het algemeen staan Amanda, Bieke, Ludwina, Rosie en Sarah voor jou klaar. Neem gerust contact met hen op:
 

 
Onze documentatiediensten zijn ook vrij toegankelijk, openingsuren variëren echter:
 

  • Autisme Centraal - Groot Begijnhof 85, 9040 Sint-Amandsberg - maandag tot donderdag van 12.00u tot 20.00u, behalve tijdens de schoolvakanties
  • centrum ZitStil - Kruishofstraat 341, 2610 Wilrijk - dinsdag van 9.30u tot 16.30u & op woensdag van 13.00u tot 16.30u
  • Doof Vlaanderen -  open vanaf 4 september 2018 - catalogus blijft online - nummers beginnen met FD
  • Gezin en Handicap - A. Goemaerelei 66, 2018 Antwerpen - dinsdag en woensdag van 8.00u tot 16.00u
  • Sig vzw - Pachthofstraat 1, 9308 Gijzegem - iedere werkdag in de voormiddag open van 9.00u tot 12.00u


 De catalogi zijn online te consulteren:
 

Bibliotheek Doof Vlaanderen

Nadat de bibliotheek een tijdlang gesloten is geweest door onze verhuis, hebben we goed nieuws: vanaf 4 september zijn we weer open!

Bij een bezoekje aan de bibliotheek kom je meer te weten over dove mensen, hun taal en hun cultuur. Die kennis kan je opdoen uit een uitgebreide collectie boeken, tijdschriften, DVD’s, eindwerken en persknipsels

Tijdens de openingsuren is de bibliotheek voor iedereen vrij toegankelijk. In de schoolvakanties gelden er aangepaste openingsuren. Hiervoor kan je altijd de website raadplegen. De bibliotheek kan ook op afspraak bezocht worden.

 

Openingsuren

Dinsdag             16:00 – 19:30 uur

Woensdag          13:00 – 16:30 uur

Donderdag         09:30 – 12:30 uur

Magazine 'ZitStil'

In het magazine van april/mei/juni brengen we een tweede artikel in samenwerking met ADHDynamisch over de nieuwe webtool die moet zorgen voor een verbetering van de kwaliteit, de toegankelijk en de betrouwbaarheid van de diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren over heel België.

Deze webtool is het resultaat van het nationaal ADHD-actieplan dat in 2016 van start ging. Centrum ZitStil heeft via een participatie in de provincie Limburg kunnen meewerken aan de uitwerking van dit project. Als resultaat is er een website gelanceerd met als doel een duidelijk zorgpad voor ADHD uit te tekenen voor artsen en behandelaars. Ria Van Den Heuvel kadert ook welke plaats centrum ZitStil inneemt in dit zorgpad.

Ook interessant en boeiend om weten is hoe ‘medicatie op school’ wel of niet kan gegeven worden. En wie waarvoor verantwoordelijk is.

Sommige ouders maar zeker ook studenten beginnen stilaan te zweten  als ze de examenstof op een stapeltje leggen. Ons advies: Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de aangeboden ondersteuning en er leert gebruik van te maken.

Kan ik u helpen, dokter?

 

Op geneeskundige controle voor een tegemoetkoming aan personen met een handicap.
Wie goed geïnformeerd is, staat een stap verder. In deze brochure vind je een concreet antwoord op veel gestelde vragen over de tegemoetkomingen aan personen met een handicap. Je krijgt vooral veel informatie en tips die je op weg helpen om je goed voor te bereiden op de controle bij de arts van de FOD Sociale Zekerheid. Want het bedrag van je tegemoetkoming hangt voor een groot deel af van hoe deze arts je gebrek aan zelfredzaamheid zal beoordelen. Hierop kun je maar best goed voorbereid zijn.

Kop op! Hoe omgaan met sociale en emotionele veranderingen na een hersenletsel?

Het interventiepakket Kop op! is een groepsprogramma met psycho-educatie en opdrachten voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het is ontwikkeld door Wouter Lambrecht en Camille De Schaepmeester.

Waarom dit pakket? Tijdens de revalidatie na een hersenletsel hebben hulpverleners aanvankelijk vooral oog voor de fysieke en cognitieve gevolgen. Dat is terecht, maar daarnaast is er vrijwel altijd sprake van sociale en emotionele veranderingen. Mensen voelen zich niet meer dezelfde en reageren anders. Ze klagen over blijvende vermoeidheid en krijgen te maken met stemmingsproblemen. Dit alles heeft een grote invloed op het dagelijkse leven. Tot nu toe bestonden er in het Nederlands geen specifiek uitgewerkte behandelpakketten om dergelijke problemen te proberen voorkomen of ermee om te gaan.

Het pakket heeft proefgedraaid bij mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en is inzetbaar bij het merendeel van de doelgroep (ook voor personen met degeneratieve aandoeningen zoals MS, Parkinson, enz.).

 

Onze troeven:

Actueel, wetenschappelijk, deskundig en persoonlijk. En dus betrouwbaar

'Ik ben speciaal: HET SPEL'

Zin om eens wat anders te doen in psycho-educatie dan dat saaie en ernstige praten en schrijven? Een spannend spel voor 2 tot 6 spelers, vol humor en spanning.

Hyper Actie(f)

Op 30 juni 2018 organiseerden sympathisanten van centrum ZitStil samen met de voorzitter Jan De Kesel een benefiet ten voordele van centrum ZitStil.

Centrum ZitStil verzorgde een infostand waar je met al je vragen terecht kon.

 

'Sterk! in autisme'?

Een abonnement op 'Sterk! in autisme' loont meer dan de moeite voor wie op de hoogte wil blijven van wat er gebeurt omtrent autisme.
‘‘Sterk! in autisme’ is een inzichtelijk stukje autismevriendelijkheid.
Via actuele thema’s belichten we de veelzijdigheid van autisme in onze concrete en positieve huisstijl en met oog voor de sterke kanten van autisme.

Gevestigde waarden brengen verslag uit van hedendaagse ontwikkelingen. Geen moeilijke theoretische artikels, maar een vlotte koppeling van de theorie met de praktijk.

De 37ste jaargang belooft veel praktische en wetenschappelijke gefundeerde informatie die je nog sterker maakt in autisme.

Het tijdschrift 'Sterk! in autisme': informerend, inspirerend, en met het oog voor de kwaliteiten van mensen met autisme. En vooral : concrete verhalen, pakkende beelden, recente inzichten en praktische tips'

 

'Voor familie in de Geestelijke Gezondheidszorg: samen zorgen we beter'

Centrum ZitStil zet al van bij zijn ontstaan in op de ondersteuning van het belangrijkste netwerk van kinderen en jongeren, nl. hun ouders, broers en zussen, grootouders, ..  In een latere fase, wanneer de volwassenen met ADHD in het vizier kwamen, hebben wij onze werking uitgebreid met een aanbod naar koppels en partners. 

Ook het Familieplatform geeft een stem aan families en de context van cliënten, en behartigt samen met vrijwilligers en ervaringsdeskundigen hun belangen. Zo krijgen ook familieleden en vrienden een duidelijke positie in de GGZ. 

In samenwerking met het Familieplatform werkten wij deze brochure uit die familie, hulpverleners en cliënten dichter bij elkaar brengt en een trialoog op gang brengt met goede zorg voor cliënt én familie.