26
Sep

Psycho-educatie NAH: handen uit de mouwen!

10:30
Gent

Inhoud


Het oplopen van een hersenletsel brengt heel wat met zich mee. Tijdens de revalidatie wordt voornamelijk ingezet om de fysieke en cognitieve gevolgen te verhelpen. Maar naast fysieke en cognitieve gevolgen is er vaak ook sprake van gevolgen op het sociale en/of emotionele vlak. Mensen voelen zich niet meer dezelfde, geven aan anders te reageren, zijn sneller moe, piekeren meer over het heden en de toekomst, stellen zich vragen bij hun toekomstdoelen. Dit kan allemaal een grote invloed hebben op hoe iemand zich in het dagelijks leven voelt.

Tijdens zeven bijeenkomsten hebben we het samen over een aantal onderwerpen waarmee je als persoon met NAH geconfronteerd kunt worden na een hersenletsel. We zitten samen met lotgenoten en geven informatie door. Wat doe je met je vermoeidheid? Door welke waarden word je gestuurd? Welke rollen neem je nu op, in vergelijking met vroeger? Wat als je begint te piekeren – kun je dit ook stoppen? Wat met assertiviteit en relaties? Hoe bouw je (opnieuw) een zinvoller leven uit?

We staan stil bij heel wat van deze vragen. We leren van en door elkaar en kijken naar wat je op je pad allemaal kan/hebt tegen(ge)komen wanneer je te maken hebt met een niet-aangeboren hersenletsel.

We werken in deze cursus met een vaste groep rond een aantal thema’s. Per sessie komt er een ander thema aan bod. De begeleiders voorzien telkens ‘stof tot nadenken’ en bieden ook structuur aan deze sessies. Na elke sessie krijgen de deelnemers informatie mee én een aantal opdrachten die ze tegen de volgende samenkomst moet uitvoeren (bv. invulopdrachten, relaxatieoefeningen, enz.).
 

Data:

wo 26/09
wo 03/10
wo 10/10
wo 17/10
za 27/10
za 10/11
za 17/11
 

Begeleiding

Wouter Lambrecht
Klinisch neuropsycholoog
Camille De Schaepmeester
Klinisch neuropsycholoog
Details