25
Sep

Rekenen met RekenTrapperS in 1, 2 en 3 / Hoofdrekenen met en zonder brug

09:30 - 16:30
Gijzegem

Inhoud
 

Tijdens deze basisstudiedag maak je kennis met de innovatieve methode RekenTrapperS. RTS biedt een reeks rekenmodules die je zowel individueel als klassikaal kan gebruiken. Heel wat scholen in Vlaanderen gebruiken de hele methode of delen ervan om de rekenkwaliteit van hun aanbod succesvol te verbeteren. Voor kinderen met rekenproblemen of een rekenstoornis biedt RTS remediëringsmodules die zowel schoolintern als buitenschools (logopedisten en/of ouders) zorgen voor meer motivatie en effect van de interventie. De methode past in UDL (Universal Design for Learning) en geeft een antwoord op de vraag naar klasdifferentiatie en effectief rekenonderwijs.
RTS werkt multi-sensorieel. Het verbindt handelend rekenen en rekenend leren denken. De levensechte ondersteunende materialen zoals lintmeter, geld, handen, vingers en voeten en getalkaarten zijn geïntegreerd in rekenoefeningen die het getalinzicht sterk onderbouwen. In de verdere opbouw van rekenen maken we een sterk onderscheid tussen rekenen via geheugen en logisch-inzichtelijk rekenen. Het cirkelrekenen komt aan bod als techniek om geheugenbesparend snel en inzichtelijk te hoofdrekenen. De RTS-methode is wetenschappelijk onderbouwd via een doctoraatsstudie.
Deze studiedag biedt een mooie mix van relevante theorieën en meteen toepasbare praktijkoefeningen (die we meteen zelf inoefenen).
 

Begeleiding


Sabine Hechtermans
Eureka Expert
Details