Festival van de Gelijkheid

28 november 2023

Op 15 december organiseren we een panelgesprek rond inclusie voor personen met een handicap op het Festival van de Gelijkheid in de Vooruit in Gent.
 
Vaak denken we bij inclusie aan vrouwenrechten, gendergelijkheid en etnisch-culturele verschillen, maar wordt de groep personen met een beperking vergeten. Samen moeten we ervoor zorgen dat onze samenleving open en toegankelijk is voor iedereen. We gaan hierover in gesprek met Toon Benoot, Mieke Claes, Stefan Perceval en Karima El Boujaddayni. Het gesprek wordt gemodereerd door Krista Bracke. Ontdek wat inclusie echt betekent en leer hoe we allemaal kunnen bijdragen aan een gastvrije samenleving voor mensen met een handicap. Doe mee en help ons bouwen aan een inclusieve toekomst!

  • Toon Benoot is als onderzoeker verbonden aan de Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek van de Universiteit Gent. Hij werkt op dit ogenblik rond het thema de-institutionalisering. Het feit dat we de zorg voor personen met een beperking ingericht hebben in grote voorzieningen die zich vaak aan de rand van de stad bevinden, vormt een drempel voor inclusie. Hoe moet het afbouwen van dit zorgmodel gebeuren, zodat mensen met een handicap de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben en tegelijkertijd volwaardig deel kunnen uitmaken van de maatschappij.

  • Mieke Claes liep op haar 23e een hersenletsel op door een ongeval. Ze schreef vanuit haar eigen ervaring het boek Altijd Onderweg – verder met een hersenletsel. Ze wil een stem geven aan de vele lotgenoten en getuigt over de zichtbare en onzichtbare beperkingen die ze dagelijks ondervindt. Ze vertelt vanuit haar eigen ervaring(en) hoe zij haar plekje terugzoekt in de maatschappij.

  • Stefan Perceval is acteur en artistiek leider van Het Gevolg. Stefan gelooft dat de kunsten de meest ultieme vorm van inclusie waarborgen en ziet het als zijn plicht dat een cultuurhuis zich open moet stellen voor alle mensen uit de samenleving. Hij brengt zijn visie op inclusie vanuit de kunsten en hoe ze dit binnen Het Gevolg doen.

  • Karima El Boujaddayni is orthopedagoog met een passie voor onderzoek. Ze is de oprichtster van Senzo vzw, een vrijwilligersinitiatief dat een cultuursensitief ondersteuningsaanbod voor personen met een beperking en hun families combineert met vorming aan professionals. Senzo wil een stem geven aan personen die het kruispunt beperking, migratie en armoede belichamen en trekt het kruispuntdenken ook door in de betekenis van inclusie.

  • Het gesprek wordt in goede banen geleid door Krista Bracke. Zij is journaliste en ervaringsdeskundige: in 2009 werd ze getroffen door een zeer ernstige bacteriële infectie waardoor ze haar beide onderbenen verloor en een deel van haar rechterhand. Ze schreef daarover het boek Mijn leven op stelten.

Inschrijven kan via deze link.

Wie in de buurt is van de Vooruit moet zeker ook de etalages van de winkels in de buurt in de gaten houden. Onze tentoonstelling "Achter het Label" zal immers te zien zijn in het straatbeeld rond de Vooruit.

Festival van de Gelijkheid: Wat betekent Inclusie Echt? Vrijdag 15-12-23 De Vooruit Gent. Onderaan staan de foto's van de panelleden.