Informeren

We maken je wegwijs in de informatie die je zoekt over handicap. In onze publicaties illustreren en duiden we bepaalde aspecten van leven met een handicap in een begrijpbare taal.

Documentatiediensten


Ben je op zoek naar informatie over doofheid, ADHD, autisme of handicap in het algemeen staan Amanda, Bieke, Ludwina, Rosie en Sarah voor jou klaar. Neem gerust contact met hen op:
 

 
Onze documentatiediensten zijn ook vrij toegankelijk, openingsuren variëren echter:
 

  • Autisme Centraal - Groot Begijnhof 85, 9040 Sint-Amandsberg - maandag van 12.00u tot 20.00u, behalve tijdens de schoolvakanties
  • centrum ZitStil - Kruishofstraat 341, 2610 Wilrijk - dinsdag van 9.30u tot 16.30u & op woensdag van 13.00u tot 16.30u
  • Doof Vlaanderen -  tijdelijk gesloten - catalogus blijft online - nummers beginnen met FD
  • Gezin en Handicap - A. Goemaerelei 66, 2018 Antwerpen - dinsdag en woensdag van 8.00u tot 16.00u
  • Sig vzw - Pachthofstraat 1, 9308 Gijzegem - iedere werkdag in de voormiddag open van 9.00u tot 12.00u


 De catalogi zijn online te consulteren:
 

Magazine 'ZitStil'

Oktober is tradioneel de maand waarin het themanummer van het magazine ‘ZitStil’ uitkomt. Dit jaar focussen we in nummer 147 onze blik op ADHD en vrouwen. Als het over ADHD gaat, zijn vrouwen een groep die over het hoofd wordt gezien. Een vrouw of meisje met ADHD zijn, een moeder, een dochter, een partner of een vriendin van; wat betekent dat eigenlijk? In dit nummer schetsen we daar een beeld van via persoonlijke getuigenissen, sterke verhalen en input van experts.

Kan ik u helpen, dokter?

 

Op geneeskundige controle voor een tegemoetkoming aan personen met een handicap.
Wie goed geïnformeerd is, staat een stap verder. In deze brochure vind je een concreet antwoord op veel gestelde vragen over de tegemoetkomingen aan personen met een handicap. Je krijgt vooral veel informatie en tips die je op weg helpen om je goed voor te bereiden op de controle bij de arts van de FOD Sociale Zekerheid. Want het bedrag van je tegemoetkoming hangt voor een groot deel af van hoe deze arts je gebrek aan zelfredzaamheid zal beoordelen. Hierop kun je maar best goed voorbereid zijn.

MusicaMova: Psychomotorische training met slagwerkinstrumenten

 

Samen muziek maken is leuk, maar MusicaMova is meer dan zo maar musiceren. De methodiek MusicaMova is goed voor iedereen, ook voor kinderen die moeilijker lezen of rekenen, motorisch niet zo handig zijn, zich moeilijker kunnen concentreren, veel faalervaringen gehad hebben, uit een milieu komen waar musiceren niet evident is, zich emotioneel moeilijker kunnen uiten, niet zo goed in hun vel zitten, enz. MusicaMova zet muziek op een ontspannen manier in om kinderen van 5 tot 12 jaar te trainen in psychomotoriek: oog-hand-coördinatie, links-rechts-coördinatie, luisteren naar elkaar, je beurt afwachten, aandacht en concentratie, oogmotoriek, samen spelen, planning, reactiesnelheid, enz. De aanpak van MusicaMova dient om kinderen met ontwikkelingsproblemen beter te laten bewegen en zelfzekerder te worden. De percussie-instrumenten, ritmes, spelletjes en oefeningen in het boek zijn speciaal gezocht en aangepast, zodat ze de motorische, cognitieve en emotionele ontwikkeling ondersteunen. Tegelijk bevat MusicaMova een hele rugzak vol muzikale ideeën om te gebruiken in de klas, in groepjes, enz. MusicaMova heeft een lage drempel en is geschikt voor iedereen die iets met muziek wil doen: enerzijds kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten of muziektherapeuten, maar anderzijds zeker ook leerkrachten in het kleuteronderwijs, lager onderwijs, buitengewoon onderwijs, muziekleerkrachten en enthousiaste vrijwilligers. Bij de publicatie van de methodiek MusicaMova hoort een website www.musicamova.be waarop allerlei geluidsfragmenten staan als voorbeeld, inspirerende filmpjes en contactmogelijkheden tussen gebruikers.
 

 

'Ik ben speciaal: HET SPEL'

Zin om eens wat anders te doen in psycho-educatie dan dat saaie en ernstige praten en schrijven? Een spannend spel voor 2 tot 6 spelers, vol humor en spanning.