InclusieForum 2023

Ontdek de kracht van inclusie en diversiteit! Vaak denken we daarbij aan vrouwenrechten, gendergelijkheid en etnisch-culturele verschillen, maar wordt de groep personen met een beperking vergeten. Samen moeten we ervoor zorgen dat onze samenleving open en toegankelijk is voor iedereen. InclusieForum biedt een reeks inspirerende lezingen, in samenwerking met academici en ervaringsdeskundigen, om meer duidelijkheid te geven over het thema. Ontdek wat inclusie echt betekent en leer hoe we allemaal kunnen bijdragen aan een gastvrije samenleving voor mensen met een handicap. Doe mee en help ons bouwen aan een inclusieve toekomst!

TUSSEN KUNST EN CRIP

CRIP

Anaïs Van Ertvelde & Mari Sanders

12/09/2023 19u - De Kazematten Gent

Hoever staat het met de culturele representatie van mensen met een beperking en hoe belangrijk is dat voor hun emancipatie?
Kan je als kunstenaar handicap als identiteit claimen en moet je dat willen? Bestaat er zoiets als crip kunst en wat is dat dan precies?

Film- en documentairemaker Mari Sanders en schrijver en historica Anaïs Van Ertvelde gaan hierover met elkaar in gesprek. Ze vragen elkaar de kleren van het gehandicapte lijf over de rol die hun handicap in hun carrières speelt en de plek die handicap in hun werk krijgt. Naar aanleiding van eigen tekst- en filmfragmenten praten de twee partners - nu eens niet aan hun eigen keukentafel maar in het publiek - over hun inspiratie, blik op handicap en toekomstvisioenen.

Bio

Anaïs Van Ertvelde (1988) is schrijver en historica. Ze doet onderzoek naar de geschiedenis van mensen met een beperking aan de Universiteit van Leiden en schrijft boeken, essays, columns en podcasts over seksualiteit, lichaam en handicap. In het essay Zorgangst (2022) verkende ze onze angsten voor zorg, afhankelijkheid en hulpeloosheid.  Dit najaar verschijnt bij de Bezige Bij ‘Handicap. Een bevrijding’.

Mari Sanders (1988) is fictie- en documentaire regisseur. In de reeksen Rolstoel Roadmovie en Mari Staat Op onderzocht hij de omgang met handicap in Europa en Nederland. Momenteel werkt hij aan zijn eerste langspeelfilm en aan Wild Lam, een opleiding voor acteertalent met een beperking.

INCLUSIEF ONDERWIJS: EEN PERSOONLIJK VERHAAL.

Onderwijs

OOK WIJ (Brent, Lucas & Sofie) & Elisabeth De Schauwer

25/09/2023 19u - Avansa Cafetaria Kortrijk

Aan de hand getuigenissen uit het boek OOKWIJ proberen we een inkijk te geven op wat inclusief onderwijs kan betekenen op individueel vlak. Lucas Van Hyfte, Brent Basyn en Sofie De Schryver getuigen over hun eigen parcours.  Elisabeth De Schauwer pikt daarop in en geeft context over wat inclusie en belonging kan betekenen in het schoolgebeuren. Het is een worsteling die vraagt om samen te zoeken en steeds met ups-and-downs verloopt.

Bio

OOKWIJ: Sofie, Brent en Lucas maakten samen een boek. Ze organiseerden zelf een project met de Universiteit Gent en verzamelden 15 getuigenissen van jongvolwassenen met een beperking over hun kijk op inclusie. Ze getuigen in het boek oa. over hun eigen onderwijsparcours.

Elisabeth De Schauwer werkt aan de vakgroep Orthopedagogiek (Ugent) in het domein van Disability Studies. Ze is bezig met de invloed van diversiteit en inclusie op (pedagogische) relaties. Ze werkt daarbij heel nauw samen met kinderen, ouders en het onderwijsveld. Onderzoek doen, lesgeven en werken aan sociale verandering gaan voor haar hand in hand.

GEEF ME WERK DAT BIJ ME PAST EN IK KAN WERKEN

Bart Moens

Bart Moens

17/10/2023 19u - De Romaanse poort Leuven

“Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken," zegt een oude zegswijze. Of dat klopt, daar kunnen we over discussiëren. Mijn stelling luidt: "Geef me werk wat bij me past en ik kan werken". Passend werk is voor iedereen - of je nu een beperking hebt of niet - een belangrijke voorwaarde om aan de slag te geraken en duurzaam aan de slag te blijven. Voor mensen met een beperking is het vinden van passend werk echter een grote uitdaging. Job redesign ofwel het sleutelen aan het werk en de werkomgeving biedt hier soelaas. In deze lezing gaan we dieper in op job redesign als cruciale sleutel voor een inclusievere arbeidsmarkt. We bekijken bij de verschillende manieren waarop werkgevers én werknemers kunnen sleutelen aan het werk en de werkomgeving, en staan stil bij de rol die begeleidende instanties hierin kunnen spelen.

Bio

Bart Moens is als docent-onderzoeker verbonden aan de Odisee Hogeschool in Brussel. Hij is promotor van meerdere onderzoeksprojecten rond duurzaam en inclusief werkgeven. Job redesign vormt een rode draad doorheen zijn werk. Bart is initiator en co-auteur van het bij die Keure verschenen boek ‘Koers naar talent in overvloed. Inclusief HRM als kompas’.

UITNODIGING TOT DANSEN MET DE BLIK VAN ONSZELF EN DE ANDER

Inge Blockmans

Inge Blockmans

30/10/2023 19u - De Winkelhaak Antwerpen

Over hoe beperking nooit alleen komt en altijd potentieel in zich draagt, vanuit een diepgaande verkenning in de danswereld en daarbuiten. Een lezing over durven dromen en durven dansen, over gezien worden en spelen met blikken, over verlammende censuur en doorbreken van normen rond hoe lichamen kunnen/moeten bewegen, eruitzien, en (h)erkend worden als mens.

Bio

Inge Blockmans is onderzoeker en danst terwijl op wielen, over de grond en tussen mensen. Als FWO-postdoctoraal onderzoeker (Disability Studies en Studies in Performing Arts & Media, Universiteit Gent) en als danstherapeut in opleiding werkt ze rond dans en lichamelijkheidsbeleving. Ze is geboeid door hoe vrij (of niet) mensen zich voelen in hun eigen lichaam. Haar missie is beweging te brengen in wat diep in ons verstopt zit, vastzit, naar buiten wil.